22 de Novembre del 2019
Primera reunió del Patronat - 2017
Publicat el 6 de Març del 2017
El dilluns, dia 6 de març de 2017, va tenir lloc la primera reunió ordinària de l’any de les Entitats “El Patronat” de Masllorenç.

La reunió es va convocar coincidint amb el primer dilluns del mes de març seguint el calendari de les reunions ordinàries d’aquestes entitats que s’havia aprovat en la darrera reunió de l’any 2016 que va tenir lloc el dia 30 de novembre.

A l’igual que les convocatòries dels darrers anys, aquesta també es va fer per correu electrònic a l’adreça facilitada el seu dia pels representants de les entitats que formen part del Patronat.

L’ordre del dia d’aquesta reunió constava de quatre punts: edició del número 82 de la revista “El Porticó”; revisió de les activitats realitzades i proposta d’activitats a organitzar, properament, pel Patronat; torn obert de paraula de les diferents entitats; i precs i preguntes.

En el primer punt de l’ordre del dia, es van presentar els articles rebuts per publicar al número 82 de la revista “El Porticó”. La representant del Grup Cultural Som-hi i de la Comissió de Festes de Masllorenç va avançar que properament farien arribar els articles per publicar en aquest número.

Es va informar que un contratemps en el suport informàtic on hi havia guardats els documents que s’havien de publicar a l’anterior número de la revista “El Porticó” havien fet endarrerir la seva edició.

En el segon punt de l’ordre del dia, es va recordar que el darrer trimestre, les Entitats “El Patronat” havia organitzat la Festa anual de les Entitats “El Patronat” el dia 29 de gener de 2017 amb la representació de l’obra “La increïble història de la Petúnia i en Raimundo” creada i interpretada per Laia Pallejà i José Luís González”. L’acte es va valorar positivament.

Com activitats a organitzar, es va avançar que el dia 23 d’abril, amb motiu de la festa de Sant Jordi, hi havia previst fer la presentació del llibre escrit pel Sr. Xavier Roig Fontseca que porta per títol “Masllorenç: coses d’ahir i d’avui. Converses amb Joan Obradó Vives de ca la Malena”.

Es va explicar que l’autor havia escrit el llibre a partir de la seva relació amb Joan Obradó en base a preguntes que li va fer sobre Masllorenç agrupades per temes.

Es va observar que el dia que es pretén fer la presentació l’Associació de Gent Gran de Masllorenç tenien convocada una excursió a Alcoi. A més a més, un altre grup de veïns de Masllorenç estaven apuntats a una excursió a Portugal.

Tot i amb això, es va acordar tirar endavant l’acte de presentació per la coincidència amb la festa de Sant Jordi i per donar relleu aquesta celebració.

L’acte es va acordar fixar-lo sortint de la missa dominical d’aquell dia i fer-lo al mateix lloc on hi hagués muntada la parada de llibres que cada any organitza el Grup Cultural Som-hi. Per això i donat que l’associació “Gegants de Masllorenç” va mostrar el seu interès en participar en aquest acte, es va decidir fer una cercavila des de l’església al punt on es fes la presentació.

En el tercer punt de l’ordre del dia, es va passar la paraula als representants de les entitats presents a la reunió.

El representant de Masllorenç Club Motor va informar que el dia 7 de maig hi havia programada la tercera cursa del Campionat de Catalunya de Quadresistència de l’any 2017 al circuït “Les Quadres” que l’entitat té al camí de Mas. També va comentar que estaven fent els tràmits per tancar aquest circuït.

La representant de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola Berenguer de Montoliu de Masllorenç va observar que aquest curs, els professors de l’escola havien volgut introduir canvis en la celebració de les festes.

Per Nadal, la festa es va celebrar a la Sala de Masllorenç amb un acte diferent a la tradicional cantada de nadales. A mesura que anaven arribant els participants, se’ls hi donava un llantió petit i amb ells van dibuixar una estrella al mig de la platea. Al mateix temps, qui ho volia podia escriure el seu desig en unes boles dibuixades amb cartolina i penjar-lo en un arbre de Nadal. Després, van cantar una nadala conjunta tipus karaoke mentre es projectaven imatges de les diferent activitats que havien fet al centre.

Igualment, per Carnestoltes, no es va fer la típica rua de disfresses. Al matí, van fer tallers de màscares, música i maquillatge. A la tarda, a la Sala de Masllorenç, es va fer una lectura de versots del Carnestoltes que els mateixos alumnes havien redactat amb sàtires on hi sortien reflectits pares, mares, mestres i altres temes de l’escola. En acabar, es va fer un photocall. Tots els assistents es va poder disfressar amb els elements d’artifici que el centre va posar a disposició dels assistents i fer-se una fotografia davant d’un decorat de Carnestoltes que l’escola havia confeccionat per l’ocasió. Tots aquests actes estava previst que es fessin a l’exterior però la pluja no ho va permetre.

Tant per la festa de Nadal com de Carnestoltes, l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes va oferir un berenar per a tots els assistents als actes.

La representant d’aquesta entitat es va mostrar satisfeta perquè l’activitat de les colònies d’aquest curs sortia a un preu molt econòmic gràcies a les activitats organitzades amb aquest objectiu i a la venda de polvorons i bombons per les festes de Nadal.

Per acabar, va informar que per la festa de Pasqua tenen costum d’obsequiar als alumnes amb un ou de xocolata i per Sant Jordi, els hi regalen un llibre.

La representant de la Comissió de Festes de Masllorenç i del Grup Cultural Som-hi va recordar que els darrers mesos aquestes entitats havien organitzat la festa de Reis, la Festa Major d’Hivern de Masllorenç i la festa del Carnestoltes.

Referent a la Cavalcada de Reis va comentar que havien rebut crítiques a favor i en contra del canvi que van introduir. Cada any, la comitiva reial entrava a Masllorenç pel carrer Sant Joan. En aquesta ocasió, quan tothom esperava la seva arribada a la cruïlla d’aquest carrer amb el carrer Sant Miquel, es va informar per mitjà d’un pregó que els Reis havien fet nit al castell i estaven a punt de sortir per anar a la Sala a repartir els seus obsequis. Això va obligar a tothom anar corrent fins al final del carrer Sant Antoni per rebre’ls i d’allí es van desplaçar a peu fins a la Sala.

Hi va haver a qui va agradar el canvi, altres no i algú es va enfadar perquè no es va avisar abans del canvi. De totes maneres, va explicar que van haver de ser discrets perquè la curiositat dels infants no s’interferís en l’organització.

Es va considerar que la idea va ser bona i va quedar molt bé la baixada dels Reis des del castell però també es va trobar a faltar la carrossa perquè la cavalcada queda més lluïda. Es comentar que haurien pogut anar a peu fins a l’església per adorar la imatge del Nen Jesús com es fa en altres pobles o a la Casa de la Vila on podrien ser rebuts per l’Alcaldessa, i a partir d’aquí, que anessin fins a la Sala dalt d’una carrossa.

Es va valorar molt positivament l’arribada en cavall del patge per recollir les cartes destinades als Reis Mags de l’Orient.

De la Festa Major d’Hivern de Masllorenç, va observar que la programació va ser pràcticament igual que la de l’any anterior. Com en aquella ocasió, van posar taules a les llotges. A l’hora del concert, hi van encendre una espelma i al final, van obsequiar als usuaris amb una ampolla de cava.

Referent a la festa del Carnestoltes es va mostrar preocupada per la manca de voluntaris que participin en l’organització. La majoria de col•laboradors que dos anys abans s’havien unit per donar un aire nou i una embranzida a les festes locals havien plegat i havia quedat un grup reduït de joves.

Per aquest motiu, els actes de la festa del Carnestoltes no es van poder fer tots el mateix cap de setmana. El dia pròpiament de la festa, a la tarda, es va fer una cercavila pels carrers i jocs a la Sala mentre que el dissabte següent, es va organitzar un sopar i un espectacle a la nit.

Va considerar que als actes del primer dia no hi va haver tanta concurrència com en altres edicions. Va valorar que aquesta davallada podia ser deguda a què en aquesta ocasió hi havia altres pobles que celebraven la festa el mateix dia. També va apuntar com a possible causa que el grup d’animació que des de fa anys amenitza aquests actes sempre fa els mateixos jocs i potser alguns infants busquen activitats noves. De totes maneres, es va observar que els infants es fan grans i no són sempre els mateixos.

Els actes del segon dia no van ser massa concorreguts. Es va valorar que el canvi de data no va afavorir massa la participació. Es va observar que hi ha festes que s’havien de celebrar el dia que toca i si faltava col•laboració, s’hauria pogut demanar ajut a altres entitats.

Davant d’aquesta situació, es va plantejar la possibilitat d’organitzar els actes de les Festes Majors de Masllorenç per mitjà d’una comissió integrada per un representant de cada entitat.

També es va proposar demanar als membres que en la darrera reunió de socis del Grup Cultural Som-hi es van comprometre a forma part de la Junta Directiva, que convoquessin una reunió per renovar els càrrecs i desencallar la situació en la qual es troba aquesta entitat.

La representant de l’Associació de Gent Gran de Masllorenç va avançar les activitats que l’entitat tenia programades pels propers mesos. El Dilluns de Pasqua tenien previst organitzar una paella popular. El cap de setmana del 22 i 23 d’abril, tenien concertada una excursió Alcoi. Pel mes de juny havien de convocar la segona trobada de pintura i també la revetlla de Sant Joan.

La mateixa representant es va lamentar que s’organitzessin activitats amb dates coincidents. En aquest sentit, va explicar que el dia 4 de març havien convocat una excursió per anar a veure l’obra de teatre musical “Scaramouche” que la companyia Dagoll Dagom representa al teatre Victoria de Barcelona i no s’hi havia apuntat ningú. Per altra part, el cap de setmana que tenien programada l’excursió Alcoi, hi havia un grup de veïns s’havien inscrit a una excursió a Portugal.

La representant del Grup de Teatre “La Pedrera” va informar que aquesta entitat, no tenia cap activitat en cartellera ni tampoc n’havia organitzat cap els darrers mesos.

La representant de l’associació “Gegants de Masllorenç” va recordar les activitats de l’entitat dels darrers mesos. El dia 11 de desembre van participar en una trobada gegantera que es va fer a Bràfim amb motiu de la festa major d’hivern d’aquesta localitat. El dia 23 de desembre, van convocar una reunió amb els socis per lliurar les camisses als nous portants dels gegants i celebrar el Nadal. Per la festa major d’hivern de Masllorenç, van sortir amb els gegants els dies 6 i 7 de gener; aquest darrer dia, acompanyats pels Gegants de Bràfim i el Gegantó Japonès de Reus. El dia 29 de gener, van participar en una trobada gegantera a Santa Oliva i el dia 11 de febrer, a la XIX Trobada Gegantera de les comarques meridionals que va tenir lloc a Valls.

Va avançar que l’entitat tenia concertades deu sortides per aquest any 2017. Entre aquestes, les de les festes majors i la trobada gegantera local, una el dia 30 d’abril a la Pobla de Mafumet i una altra el 6 de maig a Valdealgorfa. D’aquesta darrera, va aclarir que en aquesta ocasió les places eren limitades perquè l’organitzador havia limitat la participació de les colles

Va explicar que l’entitat havia fixat convocar cada any la trobada gegantera local el primer diumenge de juliol. La de l’any 2017 seria el dia 2 de juliol i ja tenien confirmada la participació de quinze colles. Com a obsequi, va avançar que es repartiria entre els participants un coixí amb l’anagrama de la colla gegantera de Masllorenç.

Després d’aquesta intervenció, es va donar per acabada la primera reunió ordinària de les Entitats “El Patronat” de l’any 2017.
Tornar
Patronat de cultura i promoció social de Masllorenç   |   elPatronat.cat   |   Ajuntament de Masllorenç
2012: Any europeu de l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional