2012
14 de Desembre del 2019

Any europeu de l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional

La Comissió Europea és una de les principals institucions de la Unió Europea. Representa i defensa els interessos del conjunto de la UE, elabora propostes de nova legislació europea i gestiona la tasca quotidiana de posar en pràctica les polítiques i fer ús dels fons europeus. Aquesta comissió va acordar designar l'any 2012 com "l'any europeu de l'envelliment actiu i la solidaritat Intergeneracional" amb la finalitat de reflexionar sobre el fet que els europeus viuen més i millor i elaborar estratègies per mantenir i consolidar les relacions entre generacions Actualment hi ha quatre persones en edat de treballar (dels 15 als 64 anys) per cada persona major de 65 anys, però es preveu que l'any 2060 només n'hi haurà dues, la qual cosa vol dir que hi haurà més pressió sobre els serveis públics i les pensions.

L'any europeu de l'Envelliment Actiu vol animar als estats de la Unió Europea a trobar solucions per als possibles problemes econòmics, socials i sanitaris que això comportarà.

Amb aquesta finalitat, entre altres, es volen tenir en consideració els següents aspectes:

 • En primer lloc, animar els treballadors sèniors a mantenir-se professionalment actius.
 • En segon lloc, millorar les oportunitats i condicions perquè les persones d'edat s'involucrin en la societat.
 • En tercer i darrer lloc, aconseguir que la població gran tingui una vida autònoma i independent.

  En definitiva, es vol fomentar que la gent de més edat tinguin un paper actiu en la societat i visquin de la manera més saludable i satisfactòria possible.

  En el manifest final del VIè Congrés de la Gent Gran de Catalunya que es va celebrar l'any 2010, ja hi deia que les persones grans no poden ser tan sols objecte de gestió assistencial, sinó protagonistes en la vida social, cultural, econòmica i política.

  Fa uns mesos, va morir a Montana, Walter Breuning que amb els seus 114 anys, era considerat l'home més vell del món. La seva recepta per viure més d'un segle, precisament, era: menjar dues vegades al dia, prendre aspirina, acceptar els canvis tal com venen, treballar mental i físicament com sigui possible i ajudar als altres.

  En aquest sentit, els experts en gerontologia aconsellen l'activitat i el contacte amb altres persones com a dues de les principals característiques que comparteixen les persones que tenen llarga vida

  Totes dues premisses queden resumides en l'enunciat de la dedicació d'aquest any 2012 per part de la Comissió Europea, ja que per una part contempla l'envelliment de forma activa i per altra la solidaritat intergeneracional.

  De fet, actualment ja hi ha molta gent gran compromesa que participa en la societat per mitjà del voluntariat, i això també cal que es doni a conèixer.

  Anys endarrere era habitual la convivència de diverses generacions a la mateixa casa. Avis, fills i néts compartien el mateix sostre, la mateixa activitat i la mateixa forma de vida.

  Avui aquestes circumstàncies han canviat i cadascú viu a la seva manera i sovint aïllats els uns dels altres.

  No cal dir que les condicions de vida, salut, habitatge i econòmiques de la gent gran han millorat molt els darrers anys i això ha contribuït a la seva independència. A vegades, però, això ha fomentat una manca de contacte humà i ha propiciat que una major separació entre les generacions.

  Davant d'aquesta realitat, es volen cercar noves formes de contacte i de convivència i el Patronat va voler aprofitar el tema de l'any europeu de l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional per pensar-hi.

  Per aquest motiu, en la reunió d'aquest organisme que va tenir lloc el dia 12 de desembre de 2011, es va acordar fer-se seu aquest objectiu i dedicar-hi l'any 2012.

  Tal i com es va aprovar en aquella mateixa reunió, la presentació d'aquest any es va fer el dia 26 de gener de 2012 en el marc de l'acte convocat en motiu de la Festa del Patronat que des de l'any 2004 es celebrar per commemorar l'aniversari de la victòria de les tropes catalanes amb Pau Claris al capdavant, enfront de les de Felip IV en l'anomenada Batalla de Montjuic que es va disputar el 26 de gener de 1641.

  De fet el Patronat és el lloc idoni per aconseguir els objectius proposats per la Comissió Europea.

  Per un costat, està obert a totes les entitats del municipi, cada una amb els seus objectius i destinataris, des dels infants fins a la gent gran, passant pels joves, adults, sector actiu de la població i aquells que s'han unit entorn d'una afició o amb una finalitat comú.

  Per altra part, els membres que integren el Patronat són els representants d'aquestes entitats. Cada un d'ells d'edats diverses, des dels joves del Grup Cultural Som-hi i l'Esportiu Masllorenç fins als més grans de l'Associació de Gent Gran, passant pels adults de l'Associació Empresarial de Masllorenç que representen el sector actiu de la població, i l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes del Col·legi d'Educació Infantil i Primària Berenguer de Montoliu de Masllorenç, sense oblidar aquelles entitats que la seva Junta Directiva ja està formada per membres de diverses edats com l'Associació l'Armonia de Masarbonès, el Grup de Teatre "La Pedrera", la Penya Barcelonista "La Pedrera".

  D'aquesta manera, el Patronat esdevé un punt clau en el teixit social del municipi per fomentar el voluntariat i un punt de contacte entre les generacions.

  Al primer cop d'ull, pot semblar que aquest tema és molt sectari i només afecta a la gent gran però això no és així.

  Tots estem destinats a fer-nos grans i hem d'aprendre a fer-nos vells.

  A més a més, la solidaritat l'hem d'entendre en un doble sentit i això implica a totes les generacions perquè cada grup d'edat pot fer la seva aportació i contribuir a aquest intercanvi.

  Aquest any ens podria ajudar a descobrir com la gent gran d'avui havien participat en les activitats que ara són l'objectiu d'alguna entitat. És el cas d'empresaris, d'antics jugadors de l'equip de futbol, vells ciclistes, antics alumnes de l'escola, ex-membres de la Comissió encarregada d'organitzar les Festes Majors, etc.

  Per tot plegat, és important que totes les entitats que formen part del Patronat treballin aquest tema des del seu àmbit d'actuació durant tot l'any.

  Aquest treball es pot traduir en actes nous que no formen part del programari habitual de cada entitat, o bé es pot aprofitar alguna activitat que organitzen dins del seu calendari rutinari per fer-se'n ressò.

  El Patronat, per la seva part, organitzarà les seves pròpies activitats i donarà suport a les que es convoquin des de les entitats.

  Una bona aportació en aquesta línia va ser la que van fer les germanes Roser i Montserrat Garriga i Trullols, la primera Missionera del Cor de Maria, i la segona, empresària jubilada, en la conferència que van fer amb el títol "Envellir activament" el dia de la Festa del Patronat en el marc de la presentació de l'objectiu d'aquest organisme per l'any 2012.

 • Patronat de cultura i promoció social de Masllorenç   |   elPatronat.cat   |   Ajuntament de Masllorenç
  2012: Any europeu de l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional